Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

 Historie

 

Důležitou charakteristikou parkouru je efektivita (účinnost). Traceur se nesnaží pohybovat jen nejrychleji jak dokáže, ale také s co nejmenší spotřebou energie a nejpřímější možnou cestou. A protože neoficiálním parkourovým mottem je être et durer, (být a zůstat, být a vydržet), efektivita zahrnuje předcházení zraněním krátko i dlouhodobým.

 

Parkour se inspiroval mnohými zdroji především Přirozenou metodou Georgesse Huberta, která vznikla na počátku dvacátého století. Francouzští vojáci ve Vietnamu se inspirovali Hubertovou prací a vytvořili to, co je dnes známo pod pojmem parkours du combattant. David Belle se k této překážkové trati a Hubertově Přirozené metodě dostal díky otci Raymondu Bellovi, francouzskému vojákovi, který se těmto disciplínám věnoval. David Belle trénoval mnohé disciplíny, například bojová umění nebo gymnastiku, a hledal možnost jejich využití v životě.

 

Po přestěhování do Lisses v roce 1987 David Belle pokračoval ve své cestě, Zde se k němu přidala skupina lidí, která s ním trénovala, rozvíjela schopnosti a definice. V roce 1997 vznikla skupina Yamakasi  (název pochází z jazyka Lingala a znamená silné tělo, silná duše, silný člověk). Někdy v roce 1998 pak vznikl samotný název disciplíny – parkour.

 

Skupina Yamakasi se rozdělila v roce 1998 kvůli neshodám ohledně show Notre Dame de Paris. David Belle odchází ze skupiny a když Yamakasi v roce 2001 natočí samozvaný film Yamakasi, Belle ho označuje za prostituci umění.

 

V září 2003 byl ve Velké Británii odvysílán pořad Jump London se Sébastienem Foucanem, který odstartoval rychlé šíření parkouru po celé zemi. Zároveň však vzniká nový proud a posléze oddělující se disciplína zvaná Free running.

 

21. července 2004 založil Jerome Libret se souhlasem Davida Belleho portál zvaný parkour.net, jehož fórum se brzy stalo virtuálním domovem nejzkušenějších a nejrespektovanějších traucerů a traucerek světa.

 

V roce 2005 založil Belle asociaci PAWA (Parkour Worldwide Association – Světová parkurová asociace), která mu měla pomoci šířit správnou myšlenku parkouru dále. Organizace brzy přestala plnit svou funkci a Belle ji v roce 2006 opustil s vyjádřením: Aby se vyhnul dalšímu komerčnímu a filozofickému zneužití parkouru. David Belle oznamuje, že neručí za žádnou stránku, asociaci nebo společnost, která předstírá, že je oficiální tam, kde je oficiální jen název, který si dala.